Stop. Nehaj, da lahko premakneš naprej.

Stop. Nehaj, da lahko premakneš naprej.

Ali vam je tole kaj znano?

Napravite korak naprej v vašem poslu ali doma, a kar naenkrat spet naletite na oviro. Z nekom se zbližate v odnosu, ampak pojavi se vam občutek, da ste dali več kot dobili. Napravite nekaj dobrega, a počutite se krivo in nikakor ne morete naprej. Večkrat zaključite delo, vendar se vam pojavi občutek, da ga niste opravili dovolj dobro.

To so vzorci, ki se ponavljajo in vas vedno znova vračajo korak nazaj. Mnogokrat tudi v slepo ulico. Ste se našli v tem?

Se vam ponavljajo isti vzorci?

Ne skrbite, to se nam dogaja vsem.

Velika verjetnost obstaja, da ste se tudi vi na neki točki življenja nekoč zaustavili. Enostavno vam ni šlo več naprej in ste bili zaradi tega nezadovoljni. Pri odnosih ali pri rezultatih. A vprašajte se, kaj ste dolžni napraviti vi, da vam bo bolje?

nehaj-da-zacnes_urosferlin-2Čeprav danes pišem in uspešne poučujem o tem, kako še bolj pametno izkoristiti čas v poslu, tudi jaz večkrat naletim na časovne ovire in vzorce, ki se mi ponavljajo. A ni bilo vedno tako. Še manj sem bil osredotočen, konsistenten in zmeden, vse dokler nisem pred štirimi leti odkril časovne formule, zaradi katere najuspešnejši ljudje čas izkoriščajo bolj pametno. Vse dokler nisem ugotovil, da je hekanje časa le navada, ki se jo lahko nauči vsakdo. Učiti sem se začel hekati časa. Najprej pri sebi doma in nato v poslu. Po petnajstih letih preučevanja fokusa, aktivnosti in konsistence mi je končno postalo jasno.

Najprej je treba nehati, da lahko premakneš naprej!

Trije razlogi, zakaj se vam splača prenehati z vzorci, ki vam škodujejo, da premaknete stvari naprej.

Torej zdaj veste. Ne dodajajte novih stvari v vaše življenje zato, da bi premaknili stvari naprej. S tem boste le začasno prestavili vaš vzorec v prihodnost. Raje najprej prenehajte s tem, kar vas ovira ali vam celo škoduje, da delate tiste stvari v življenju in poslu, ki so vam najpomembnejše.

Preverite 3 razloge, zakaj se vam splača prenehati, da boste lahko stvari v poslu in doma premaknili naprej.

1. STOP je zaupanje vase.

Prenehati pomeni zaupati vase. To pomeni, ko prenehate z nečim, kar vam škoduje, se obrnete k sebi. Ne ukvarjate se več s tem, kako spremeniti druge. Drugih nikoli in nikdar ne boste mogli spremeniti. Spremenite lahko le vaš odnos do drugih. Če ste na primer vedno jezni na vaše sodelavce ali domače, ko vam rečejo, da ste občutljivi ali burno odreagirate, potem prenehajte ravno s tem. Prenehajte za začetek s preobčutljivim ali s preburnim odzivom. Zgodilo se bo nekaj presenetljivega, jeza bo izginila.

To ne pomeni, da prenehajte biti občutljivi in odzivni, ampak le, da ste pozorni na vaš odziv. Pomembno je, da vašega odziva ne obsojate, ampak ga za začetek samo opazujete. Najbolj boste presenetili sebe in druge, če se ob naslednji opazki sploh ne boste odzvali. Šele nato pojdite korak naprej. Naslednjič spremenite vaš odziv in ga usmerite v nekaj dobrega. Lahko je nekaj popolnoma nepričakovanega. Morda tudi malo šokantnega. Jaz vam predlagam, da odgovorite z nasmehom.

Da boste šli korak naprej, se vam splača torej prenehati odzivati na način, ki vam škoduje. Kajti hitreje ko boste to storili, bolj boste zaupali vase, in obratno, bolj ko boste zaupali vase, lažje boste prenehali.

2. STOP je odnos.

Naš odziv in vedenje nas pripeljeta že do drugega dobrega razloga, zakaj prenehati s stvarmi v poslu in doma, da boste šli lahko naprej. Stop pomeni odnos. To pomeni, da se prenehajte osredotočati na tiste osebe v vašem življenju in poslu, ki vam ne prinašajo dobrega medsebojnega odnosa. Po najnovejših raziskavah (Harvardska raziskava zadovoljstva), je ravno dober medsebojni odnos ključen za zadovoljstvo posameznika, ne glede na njegov status v družbi. Zato se osredotočite raje na osebe, ki vam prinašajo dober medsebojni odnos.

Če je le možno, odpustite.  Beseda “odpustiti” ni naključno sestavljena iz dveh delov: od- in -pustiti. Splača se vam torej prenehati ukvarjati z osebami, ki vam ne prinašajo dobrih odnosov. Kajti hitreje ko boste okoli sebe našli ljudi, ki vas spodbujajo pri tem, kar delate najbolje, bolj zadovoljni boste in lažje se boste prenehali družiti z ljudmi, ki vas pri tem ovirajo.

3. STOP je rezultat.

Pomislite, kdaj se vi počutite najbolj zadovoljni pri poslu in doma? Ko nekaj naredite. Stop pomeni rezultat. To pomeni, da je prenehanje že samo po sebi zaključek. Zaključki pa so tista druga ključna stvar, ki nas ljudi delajo zadovoljne v poslu in doma. Torej, prenehajte se osredotočati na tiste aktivnosti v vašem poslu in doma, ki vam ne prinašajo rezultatov. Osredotočite se raje na tiste aktivnosti, ki vam rezultate prinašajo. Vprašanje na tem mestu je: “Kaj vam sploh daje zadovoljstvo v poslu in doma?” Razmislite, kdaj v življenju in poslu ste bili res zadovoljni. Tako boste hitreje prišli do odgovora.

Prepričan sem, da ste izvedeli, zakaj se vam splača prenehati z nekaterimi stvarmi in odnosi v vašem življenju. To je osnova, da lahko začnete hekati čas. Torej, da začnete čas izkoriščati še bolj pametno. Ključno je, da se osredotočite na to, da vaš čas porabite čim bolj pametno in polno za tiste aktivnosti, ki jih delate najbolje in odnose, ki so vam najbolj pomembni. Vse, kar delate, delajte v skladu z vašim fokusom. In to ponavljajte. Tako boste prišli do zadovoljstva. Skrivnost hekanja časa je ravno v zadovoljstvu.

Stop. “Prenehajte!” je ultimativni nasvet, da začnete hekati čas.

Uspešno hekanje časa vam želim!

No, zakaj se nebi prijavili najprej na e-nasvete o hekanju časa in naredili TAKOJ en korak na vaši poti k obvladovanju časa.
Vam je članek všeč? Delite ga naprej in komentirajte:

Prikazujem 4 komentarjev
 • Zdenka
  Odgovori

  Prebrano mi je vsec in takoj bi tudi sebe z veseljem podpisala pod to razmisljanje in potrdila vsak nasvet iz gornjega besedila.
  Na misel mi je prisla modra misel, meni ena najljubsih, ki morda sodi k taksnim besedilom in vsebinam:”SVOBODA ni, da pocnes kar hoces.
  SVOBODA je, da NE pocnes cesar noces in ti celo skoduje!”

  Lep pozdrav!
  Zdenka

  • Uroš Ferlin
   Odgovori

   Zdravo Zdenka, hvala za vaš odziv na prispevek in še posebej za vašo misel. Ste tudi mene spomnili še na eno mojo podobno: “NEUMNOST je, da delaš nekaj kar veš, da ti škoduje. PAMET je, da nehaš delati tisto, kar veš da ti škoduje.

   Lep dan vam želim!

   Uroš

 • Anonimno
  Odgovori

  Bravo Uroš- to je že velik napredek. Vendar jaz sem prišla do točke kjer imam časa
  24 ur na dan, ki ga vsak dan lahko tako izkoristim kot sama želim in to mi je v največje veselje. Tako da meni ne škoduje več nič. Moraš pa v življenju vedno pasti, da veš kako je to.
  Če ne, ne veš kaj je življenje…. Tu pa smo zato, da se nenehno učimo- do zadnjega diha.

  SREČNO !

  Silvana Kalin

  • Uroš Ferlin
   Odgovori

   Draga Silvana. Hvala, da delite vašo misel in bogato izkušnjo. Marsikdo se lahko prepozna v njej. Žal ali na srečo se iz življenja največ naučiš takrat, ko nekaj doživiš sam. Najbolj običajno takrat, ko izgubiš tisto, kar ti je blizu ali ko se na nekaj navadiš. Res je: izgubljen je dan, ko se nekaj novega ne naučiš! Lep dan vam želim! Uroš

Napišite komentar

Začnite vpisovati in pritisnite Enter za iskanje

15 Shares
Tweet
Share15
Share
Pin