Hekanje časa: Ali je to tudi zame?

Hekanje časa: Ali je to tudi zame?

Čas je dandanes postal najpomembnejša vrednota. Čas določa, ali vam bo nekaj uspelo narediti ali ne. Ni vseeno, če vam posel uspe v enem dnevu ali enem letu. Zaradi zavedanja, da je minljiv, neponovljiv, ga imamo za enega od svojih največjih virov, ki ga je obenem tudi težko razporediti. Velikokrat pa z njim ravnamo, kot da bi ga imeli neskončno veliko na razpolago. Veliko ljudi ima veliko težav z njegovim upravljanjem.

Da pa nas čas vseeno ne bi prehiteval, je čedalje bolj priljubljeno upravljanje ali hekanje časa. Pred vami je nekaj najbolj osnovnih odgovorov, kaj upravljanje časa sploh je in kaj boste dosegli z njim.

Kaj je hekanje časa?

Hekanje časa je proces načrtovanja. Njegov cilj je, da čas, ki ga imate na voljo, razdelite po možnosti najbolj učinkovito – vse z namenom, da čim več nalog dokončate čim bolj kakovostno. Je okvir in načrt, kateremu sledite, da iz časa, ki ga imate na voljo, dobite maksimalno na vseh področjih življenja. Je pomoč tudi za tiste, ki imajo neorganizirano življenje, pa želijo to spremeniti. So smernice, ki uspešnim ljudem omogočajo, da postanejo še bolj uspešni in zadovoljni.

Kaj se bo zgodilo, če boste pametno upravljali čas?

Z dobrim organiziranjem časa ne boste dosegli samo sprememb v količini prostega časa, temveč tudi sprememb v kvaliteti vašega življenja, saj boste lahko čas po osemurnem delovniku dejansko namenili svojim hobijem in interesom. To vam bo omogočilo, da boste živeli bolj polno življenje. Dobro upravljanja časa bo znatno pripomoglo k temu, da se vam obveznosti ne kopičijo do onemoglosti, saj se jih boste naučili reševati sproti. Poleg tega boste ob koncu dneva imeli tudi večji občutek zadovoljstva. In prav to tudi pomeni največ.

Zakaj je pametno upravljati čas?

Pomembno je, da se zjutraj, ko se zbudite, veste, kaj boste počeli dani dan. Tako morate v prvem koraku meriti svoj čas. Tako boste preverili, katerim opravilom namenjate največ časa. Morda boste ugotovili, da se preveč ukvarjate z nepotrebnimi ali manj potrebnimi opravili. Koliko časa dejansko porabite za odgovarjanje na elektronsko pošto, branje novic, marketing in konec koncev za načrtovanje samo? Ko boste ugotovili, koliko časa vam načeloma vzame kakšna naloga, si boste v bodoče zelo enostavno znali postaviti časovni okvir. Poleg pozitivnih rezultatov na delovnem mestu morate biti pozorni tudi nase, da ne izgorite. Da ste lahko uspešni na vseh segmentih svojega življenja, morate biti pozorni na to, da med vami (človekom) in pričakovanim rezultatom primerno ravnovesje. Ko boste merili svoj čas, boste videli, koliko časa namenite svoji nalogi.

Kako bo hekanje časa najprej vplivalo na vas?

S pametnim upravljanjem časa boste postali pozorni nase in ugotoviti, kaj najbolj ustreza vašemu bioritmu. Nekateri ljudje so namreč bolj aktivni zgodaj zjutraj, nekateri se zbudijo popoldan, spet tretji pa pozno ponoči. S tem boste ugotovili, kdaj ste najbolj kreativni in produktivni. Ko boste natančno vedeli, kako delujete, boste lažje določili svoj urnik. Načeloma je na vseh področjih življenja pomembno, da se poznate, da imate čisto sliko o vaši trenutni situaciji tukaj in zdaj. Tako se boste tudi zavedali svoje trenutne situacije, tudi lažje se boste odločili za pravilne ukrepe, s katerim boste vzeli življenje v svoje roke in enostavno prehodili pot do začrtanega cilja. 
Zdaj ste spoznali prednosti hekanja časa, s katerimi boste svoj čas bolj izkoristili.
Zdaj vam preostane le še odločite in potem akcija!

Vam je članek všeč? Delite ga naprej in komentirajte:

Napišite komentar

Začnite vpisovati in pritisnite Enter za iskanje

5 Shares
Tweet
Share5
Share
Pin