Trije učinkoviti nasveti za pametno porabo časa interneta

Trije učinkoviti nasveti za pametno porabo časa na internetu

Svetovni splet in mobilne aplikacije so zelo močno orodje, s pomočjo katerega pridemo do dobrih informacij. Pomaga nam najti rešitve naših težav in odgovorov na vprašanja. Prav tako omogoča tudi obstoj služb, ki brez spleta ne bi ne bi bilo.

Po drugi strani pa je internet lahko velika potrata časa in razlog za odlašanje. Vsi vemo, da na internetu ponavadi  ničesar ne »prebrskate samo na hitro«.  Kaj kmalu se zalotite, da ste od strani z iskano informacijo zatavali že na petnajsto in zapravili 45 minut svojega dragocenega časa. Občutek je zelo slab.

Zaradi tega je izjemno pomembno, da v takih situacijah veste, kako se tem situacijam lahko izognete, da smo boste lahko pametno uporabljali internet in svoj čas.

»Koliko časa dnevno namenite brskanju po spletu?«

 Pred vami je nekaj preprostih, a učinkovitih metod, ki vam bodo pomagale, da ne boste več izgubljali časa na internetu, temveč boste svoj čas izkoristili čim bolj optimalno.

 1. nasvet: Izklopite internetno povezavo na mobilnem telefonu.

Tehnologija naj bi nam pomagala olajšati življenje in pomagala prihraniti čas. Pa je v veliko primerih ravno obratno. Telefon pa imamo ponavadi vedno pri roki. Že dodobra smo se navadili, da nenehno pregledujemo, ali smo dobili kakšno obvestilo, klic ali elektronsko pošto.

Trditi si upam, da se ne zavedate popolnoma, koliko pozornosti vam odtegnejo mobilne aplikacije. Te so seveda tako prilagojene, da nas na vsak način in na vsakem koraku opozarjajo nase in zaradi tega odvračajo nas fokus od cilja. So pogost razlog, da nalog ne opravimo (pravočasno). Zaradi tega bodite bolj pametni od svojega pametnega telefona: izklopite internetno povezavo na svojem mobilnem telefonu. Dobesedno izklopite oba gumba: za mobilno in brezžično omrežje. Za tiste, ki vas morajo nujno dobiti, boste še vedno dosegljivi po telefonu.

Še boljši ukrep pa je, da iz svojega telefona izbrišete vse aplikacije, ki služijo »zapravljanju časa in zabavi«. Niti v času izven službe naj vas preveč ne zanima, kaj ostali delajo delajo v svojem življenju. Ta čas raje porabite za to, da sami ustvarite svoje lastne dosežke.  Če pa vseeno ne morete mimo tega in vseeno zanima, kaj počnejo vaši prijatelji, pa poskrbite, čas, preživet na internetu oz. družbenih omrežjih, porabite pametno: te strani oz. aplikacije obiščite le enkrat na dan. Ne dovolite, da vas aplikacije premamijo do te mere, da jim nenehno namenjate čas in energijo, predvsem pa zaradi njih izgubljate svoj fokus.


2. 
nasvet: Nastavite časovnik za uporabo spletnih strani

Včasih se pri svojem delu ne morete izogniti uporabe interneta. Če morate uporabljati internet, pa si lahko nastavite časovnik, ki bo omejeval količino časa, preživetega na določeni internetni strani. Na primer, če ste uredik/-ica določenega družbenega omrežja, morate imeti dostop do svoje strani. Vendar ni vseeno, koliko časa dejansko porabite na njej. Poleg tega, saj veste – s službene strani lahko vedno malo “pokukate” še na osebni profil.

S tem ko si boste omejili uporabo določene strani, boste podzavestno tudi hitreje delali, saj veste, da se vam čas izteka. To vam bo pomagalo prihraniti čas, poleg tega pa bo to vaša zavestna odločitev, koliko časa boste namenili določeni nalogi. Uporaba časovnika vas motivira, da ste ob delu koncentrirani na nalogo in vam s tem pomaga ohraniti energijo.
Primeri: StayFocusd, Block site, Nanny itd.


3. nasvet: Blokirajte strani, ki ne sodijo v domeno vašega dela

Velikokrat, ko vam pade motivacija in izgubite fokus, si zaželite malo »sprostitve« in obiščete kakšno spletno stran. Rečete si: »Samo za minuto bom pogledal/-a!« Toda dobro veste, da se ta minuta razvleče toliko, da lahko številki eno dodate še vsaj eno ničlo.

Blokirajte spletne strani, ki ne sodijo v domeno vašega dela. Na začetku bo težko, sploh če se odvisni od določenih spletnih strani ali omrežij, toda po mesecu dni boste opazili, da lahko popolnoma normalno shajate brez njih in da so vam prej samo odžirale čas, medtem ko bi lahko naloge že opravili.

Slabe navade ne morete kar opustiti, lahko jo pa nadomestite z novo. Ko vas prime, da bi pogledali, kaj so vaši prijatelji objavili na družabnih omrežjih, raje naredite nekaj globokih vdihov ali počepov. Občutili boste dejansko sprostitev, ob kateri vsaj ne boste konstantno gledali v ekran.

 

 

S pomočjo teh 3 enostavnih korakov ne boste imeli več izgovorov, da preživite preveč časa na internetu. Zdaj veste, kako boste zastavljene naloge opravili hitreje in bolj osredotočeno.

Prenehajte z neskončnim brskanjem po internetu.
V okoliščinah, ki to zahtevajo, odložite tablico, telefon in miško ter delo enostavno opravite.

Vam je članek všeč? Delite ga naprej in komentirajte:

[social_warfare]

Napišite komentar

Začnite vpisovati in pritisnite Enter za iskanje